Scooter

Scooter

Ovo nije bend uz koji ćete naučiti nemački jezik ili poboljšati znanje istog.Osim ako postanete ili jeste toliki fan ovog benda da slušate njihove intervjue na nemačkom (posebno preporučujem onaj kod Stefan Raab-a u okviru proslave 20 godina bend). Uz ovaj bend ćete upoznati muzički ukus većine stanovnika nemačkog govornog područja. Neću vas lagati, ali rejv je oduvek bio jak u njima.

Scooter je najpopularniji nemački bend van granica Nemačke. Do sada su prodali neverovatnih 30 miliona ploča i osvojili 80 kako zlatnih tako i platinastih nagrada.

Po svemu sudeći rejv/euro-trance/euro-dance/ happy-trance i dalje živi a H.P. Baxxter, frontmen benda, u 51. godini i dalje uzvikuje “how much is the fish” ili “hyper hyper”. Ova ogromna popularnost je pre svega prisutna u Rusiji gde je H.P. upoznao i svoju najnoviju devojku, hard core fana, 19-godišnju Lizu.

Frontmen benda, plavokosi i plavooki mc H.P. Baxxter je poreklom sa istočno-frizijskog ostrva iz gradića Leer (prevod: prazno) pa s obzirom na dosadu koja je tamo vladala, brzo prelazi u Hanover gde zajedno sa Rik Džordanom 1986 osniva bend.

Scooter_1Chapter

Na početku su zvučali kao i bilo koji drugi bend pod uticajem Depeche Mode-a i pretilo im je da će ih pojesti mrak dance scene. Sve bi se to obistinilo da nakon jednog Love Parade-a (1994) u Berlinu nisu izdali ultra mega giga samorejv hit “Hyper Hyper”.

1998. godine izlazi drugi najpopularniji singl za Scooter “How much is the fish”. Američki komičar Džimi Felon je jednom upitao javno Scooter-a zašto je izabrao baš taj naziv pesme i koliko je zaista koštala ta riba. H.P. Baxxter je odgovorio video porukom direktno sa party ostrva Ibice (nemačke druge kuće) da u trenutku kada je pravio pesmu nije mogao da se seti drugog naziva a malo pre toga je kupio ribicu za akvarijum koja je koštala 3,60 nemačkih maraka. Nakon nekoliko nedelja ribici je postalo previše glasno u akvarijumu njihovog studija pa su je poslali na neko mirnije mesto ali po rečima H.P.Baxxtera i dalje su u kontaktu sa njom i u poslednjem razgovoru im je potvrdila da učestvuje na snimanju filma “Finding Dory”. H.P. je čovek od ogromnog poverenja i sve njegove izjave treba prihvatati bez trunke ironije.

tumblr_lbz3rjt2Ug1qd4qtqo1_400

H.P.Baxxter ili zvanično Hans Peter je nekoliko puta dosada pokazivao svoje pevačke sposobnosti a verovatno najzanimljiviji i apsolutno najsmešniji performans pogledajte na ovo youtube linku (oko 19. minuta) :

Od dopisnika iz Švajcarske saznajemo da je H.P čak jednom izjavio da on apsolutno nikada ne bi slušao muziku Scootera i da mu se to ne dopada, ali radi sve to zbog para. Sasvim fer.

2125066957_101111876_o2

 

Scooter se prvi put pojavio u Srbiji negde između petog i sedmog razreda osnovne škole, odnosno za one koji nisu 85. godište, između 1997 i 2000. Sa sobom su prve cd-ove doneli radnici iz Nemačke kojima su njihove nemačke komšije preporučile ovo štivo od izvanrednog muzičkog značaja.

Ako niste veliki fan euro-trance muzike, vredi pogledati sve reklame sa H.P.Baxxterom, što na nemačkom, što na ruskom.

2013 ovaj bend je proslavio 20 godina rada i koliko god nekome bili odbojni ili kič, oni su de facto najpopularniji nemački bend koji je ostao veran svom žanru i još uvek privlači na hiljade rejv fanova na svojim koncertima.

Leave a Reply