Običaji u Nemačkoj -Schultüte

Običaji u Nemačkoj -Schultüte

Danas je prvi septembar a tema koja se sama nameće i koja će izbledeti do sredine oktobra je naravno: škola. U ovom tekstu ću vam opisati jedan običaj koji se praktikuje u Nemačkoj kada se polazi u prvi razred osnovne škole.

school-beginners-3

Na prvi dan škole mali Nemci dobijaju jedan veliki fišek ispunjen priborom za školu, slatkišima, igračkicama i raznoraznim zezalicama. Sve ovo treba da ohrabri malog početnika u njegovoj novoj misiji. Svim odraslima je opšte poznato da se iza tih ogromnih vrata ne krije ništa drugo sem povremene zabave, dobrih prijateljstava koja zaneme tokom godina i konstanto ograničavanje i dosada. Pesmice o prvim danima škole i neopisivoj zabavi su izmišljene naravno kako sami prosvetni radnici ne bi ostali bez posla i kako bi i dalje kao veštica u Ivici i Marici mamili decu u svoju kolibu od slatkiša.

Priča o Schultüte ili bukvalno prevednoj “školskoj kesi” ne ide previše daleko od neke misteriozne babe, dvorišta i kuće od slatkiša. Naime, ranije su pričali deci koja treba da krenu u prvi razred osnovne škole da u dvorištu učitelja ili učiteljice raste drvo sa puno “školskih kesa/fišeka” i da su oni puni slatkiša a kada dovoljno narastu, vreme je da se krene u školu i svako dobija po jedan.

Schultüten potiču još iz 1810 i na početku su bile zastupljene uglavnom u Srednjoj Nemačkoj a prvi veći grad van ovog područja u kome su se pojavile je bio Berlin. Nakon podele Nemačke, u DDR-u je bio uobičajen “školski fišek” od 85 cm sa šest uglova, dok u BRD-u je bio okrugli i malo manji.

U zavisnosti od porodice do porodice, školski fišeci se ili prave ili kupuju. Oni koji se prave imaju različite oblike, mogu biti u obliku životinja, princeza ili drugih stvari koje to dete voli. Neki drugi kupuju gotove školske fišeke a najveći proizvođač je Nestle koji proizvede preko dva miliona školskih fišeka svake godine.

IMG_2291

Ako želite nekome da ulepšate prvi dan škole ili jednostavno da mu zamažete oči barem jedan dan, napravite mu sami Schultüte a možete koristiti uputstva sa ove stranice:

 

http://www.besserbasteln.de/Basteln/schultuten_selber_basteln.html

 

 

 

Leave a Reply