Plava karta za Nemačku

Plava karta za Nemačku

Ako želite da radite u Nemačkoj, sigurno ste se do sada raspitivali o čuvenoj “plavoj karti”. Ovo je ukratko dozvola za rad u zemljama Evropske Unije ljudima koji ne dolaze iz EU.

 

plavakarta

Sam koncept ove plave karte je u neku ruku sličan konceptu zelene karte koja je potrebna za rad u Americi. Ali ipak nije samo boja ono što ih razlikuje. Plava karta za Nemačku je odobrena 1.avgusta 2012 godine na osnovu paragrafa 19 zakona o boravku u okviru Evropske Unije.

Ko može da se prijavi za plavu kartu za Nemačku?

Na prvom mestu, osobe koje potiču iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije.

Osobe koje poseduju diplomu o završenom fakultetu i višoj školi a koja je priznata u Nemačkoj. Proveriti servis KMK i listu fakulteta iz Srbije koji su priznati u Nemačkoj. Ovo je adresa: http://anabin.kmk.org/kurzanleitung/ich-moechte-feststellen-ob-meine-auslaendische-hochschule-in-deutschland-anerkannt-ist.html (ako vam je potrebna pomoć oko ovog vebsajta – pišite mi na: dunjaspiler@gmail.com)

Osobe koje po radnom ugovoru sa nemačkom firmom bi primale godišnje 49,600 evra (4,134 mesečno) odnosno u slučaju deficitarnih zanimanja (naučnici, matematičari, inženjeri, lekari i programeri) u visini od 38.688 (odnosno 3,224 mesečno).

Da li se mora podneti zahtev za plavu kartu pre ulaska u EU ?

Da. Pre ulaska u Nemačku uglavnom se pravi zahtev radnika za plavu kartu. Ovaj posao se obavlja u nemačkoj ambasadi u Srbiji.

Koliko važi plava karta ?

Najviše četiri godine. Ako je drugačije određeno radnim ugovorom, onda se izdaje plava karta na taj period koji je naznačen u ugovoru plus tri meseca. Nakon ovog perioda može se produžavati boravak.

Kada se može dobiti stalni boravak u Nemačkoj ?

Stranci koji imaju plavu kartu mogu već nakon 33 meseca da apliciraju za stalni boravak. Ako poseduju nivo znanja nemačkog jezika B1 onda mogu aplicirati već nakon 21. meseca.

Da li se može izgubiti pravo na plavu kartu ako se duži vremenski period provede izvan EU ?

Izvan EU se može provesti do 12 meseci a da se ne izgubi pravo na plavu kartu.

Da li nosioci plave karte mogu da rade i u drugim zemljama EU pored Nemačke?

Da, nakon 18 meseci nosioci plave karte imaju pravo da rade u drugoj zemlji EU.

Da li se nakon boravka u drugim zemljama EU i dalje stiče uslov za stalni boravak u Nemačkoj ?

Ako je osoba boravila u drugim zemljama EU, ovo vreme se takođe uračunava prilikom apliciranja za stalni boravak u Nemačkoj.

Da li je potrebno uzimati vizu za druge zemlje EU ?

Uglavnom za sve zemlje EU viza nije potrebna.

Da li članovi porodice osoba koje poseduju plavu kartu takođe mogu da rade u Nemačkoj ?

Da. Članovi porodice mogu neometano da traže posao i rade u Nemačkoj.

Da li članovi porodice pre dolaska u Nemačku treba da poseduju znanje nemačkog jezika ?

Nije potrebno.

 

Plava karta je osmišljena kako bi olakšala zapošljavanje ljudi iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije. Pre svega se odnosi na deficitarna zanimanja, ali može se dobiti i za zanimanja koja nisu u deficitu, samo ako poslodavac prosledi zahtev za to.

 

Većina informacija u ovom kratkom izveštaju je preuzeto sa:

www.bluecard-eu.de 

 

 

 

 

Leave a Reply