Nemačke serije online

Nemačke serije online

Zašto gledati serije na nemačkom jeziku ?

Kao pristalica teorije “uranjanja” u strani jezik, redovno preporučujem svojim učenicima gledanje serija na nemačkom. Pored toga što je trenutno veoma popularno gledanje raznih serija na portalima “Netflix”, “HBO” i “Amazon”, ovo je jedan od najboljih načina da naučite strani jezik na veoma lak način.

Nemačke serije na portalu “Netflix”

Nalazimo se u eri obožavanja serija i Netflix-a ali sadržaj koji nam se nudi je poprilično neoriginalan.  To su uglavnom teme u žanrovima horora, misterije, trilera i vrlo malo komedije. S obzirom na to da sam veliki obožavatelj “slapstick” vrste komedija kao što je britanska serija “Miranda” ili komedije sa Stiv Martinom, tražila sam na Netflix-u nešto slično a jedini uslov je bio da bude na nemačkom jeziku.

Nažalost  moja potraga za ovakvom vrstom komedije na Netflix-u je bila bezuspešna,ali svakako bij izdvojila par nemačkih serija koje je producirao Netflix a uz koje sigurno nećete umreti od dosade, nego ćete se čak i zabaviti.

***Ako ste zainteresovani za grupne časove konverzacije preko Skajpa, pogledajte ovaj link https://www.spilerdunja.com/casovi-konverzacije-na-nemackom/

THE SAME SKY (2017)

Резултат слика за the same sky

Na prvi pogled sam pomislila da je ovo još jedna nemačka serija o dve razdvojene države, Istočne i Zapadne Nemačke, ali se ispostavilo donekle drugačije. Neke scene,doduše, kao što je na primer promena imena ili dolazak u Zapadnu Nemačku su očekivane.

Put do ženskog srca je popločan špijunskim namerama.

Kada mladi “Romeo” agent Istočne Nemačke dobije zadatak da zavede vojnu službenicu iz Zapadne Nemačke, ulazimo u zapetljanu priču prave zaljubljenosti, privida, interesa i zločina.

“The same sky” je serija u kojoj je Tom Shilling kao glavni glumac još jednom zablistao i učinio priču još uverljivijom.

Сродна слика

Iako sama serija ne deluje da previše opisuje razlike u životu u Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj, zbog teme špijuna dosta podseća na seriju “Deutschland 83” o kojoj sam već pisala u:

http://www.spilerdunja.com/deutschland-83/

Kao i za seriju “Deutschland 83” tako i za seriju “The Same Sky” je najavljen nastavak u vidu nove sezone koja bi svakako objasnila misteriozan kraj prve sezone.

DARK (2017)

Сродна слика

Još jedna nemačka serija koju možete naći na Netflix-u a koja je iz 2017. godine. Prvo što mi se svidelo kod ove serije je muzika. Odlično iskorišćene numere islandske pevačice “Fever Ray” pojačavaju mističnu i pomalo horor atmosferu.

Ova nemačka serija poprilično podseća na američku seriju “Stranger Things”.

U nekim trenucima Dark je delovao previše bajkovito i paranormalno za moj ukus a pogotovo sam kraj. Ima nekih zvučnih momenata u kojima je iskorišćen zvuk automobila koji prolaze tako da sledeći put kada budete stajali na ulici, očekujte da se naježite i očekujete nešto strašno da se desi (iako samo prolaze automobili).

Ako odlučite da gledate ovu seriju, posebno obratite pažnju na to da zapamtite kako se svi likovi zovu. To će vam sigurno biti od koristi kada budete hteli sami da rešite misteriozni slučaj koji se desio na početku prve epizode.

Oliver Masucci koji je glumio Hitlera u komediji “Er ist wieder da” je jedan od glavnih likova. Krajnje simpatično ružan lik.

Drugu sezonu ove serije možete takođe pratiti na platformi “Netflix”. O njoj, nažalost, ne mogu ništa da napišem jer sam odgledala samo prvu epizodu i pomalo sam bila razočarana.

To bi bile dve nemačke serije koje možete pronaći na Netflix-u i na taj način poboljšati vaše znanje govornog nemačkog jezika.

Ali moji apsolutni favoriti iz prethodne godine su ipak serije koje prikazuje ZDF Neo i koje možete pronaći u zvaničnoj medijateci druge nemačke televizije (zdf.de).

BLOCKBUSTAZ (2014-)

Сродна слика

Za mene je ova serija pravi dragulj u mnoštvu kamenja. Radnja je sasvim obična, ali žanr serije u potpunosti odgovara onome što sam na početku ovog teksta opisala kao “slapstick” komedija.

Blockbustaz je grupa ludaka, komšija, životnih i poslovnih partnera koji žive u socijalističkom bloku zgrada u Kelnu.

Napravili su svoju komunu koja se sastoji pre svega od ljudi turske nacionalnosti, Rusa ali i “originalnih” Nemaca. U glavnim ulogama su: tridesetogodišnjak koji traži posao (a moli Boga da ga ne nađe), njegov ortak koji drži piceriju, komšinica koja radi kao freelancer na hotline-u, komšiluk koji menja svoja interesovanja i religiju iz dana u dan.

Epizode koje traju po 25-30 minuta prate avanture Sola koga glumi jedan od najpoznatijih nemačkih repera turskog porekla Eko Fresh.

Preporučujem vam ovu seriju jer ćete čuti pravi govorni – Umgangsprache – jezik i tako ćete vežbati razumevanje različitih govornih oblika.

Pored toga, naučićete izraze koje sigurno nećete pronaći u udžbenicima za nemački jezik.

TANKEN MEHR ALS SUPER (2018)

Резултат слика за tanken mehr als super

Kad me ova grupica sa slike ovako tugaljivo pogleda, teško mi je da kažem da je serija loša. Prvo što me je privuklo i što me i dalje drži da tu i tamo odgledam neku epizodu je: muzika.

Kroz celu seriju se provlači misteriozna pesmica koja podseća na numere iz osamdesetih godina.

Radnja se odigrava u noćnoj smeni na zabačenoj pumpi. A sve počinje kada radnik iz dnevne smene kaznom biva prebačen u noćnu.

Početna euforija oko ove serije nije dugo trajala. Dijalozi i šale su krajnje plitki i jedina osoba koja možda izvlači celu priču je glumac Daniel Zillman koji mi je favorit još od serije “The same  sky”.

Probajte da gledate ovu seriju, možda ćete imati drugačije utiske od mene.

Ako ste zainteresovani za časove konverzacije na nemačkom jeziku ili pripreme za ispite Goethe ili TELC, pošaljite mi poruku na mail:

dunjaspiler@gmail.com

Comments are closed.