Nemačke serije koje sam gledala u 2018. godini

Nemačke serije koje sam gledala u 2018. godini

Zašto gledati serije na nemačkom jeziku ?

Kao pristalica teorije “uranjanja” u strani jezik, redovno preporučujem svojim učenicima gledanje serija na nemačkom. Osim što ćete pratiti svetske trendove “netflix and chill”, naučićete nove reči, izraze i poboljšati svoj izgovor.

Nemačke serije na portalu “Netflix”

 

Nalazimo se u eri obožavanja serija i Netflix-a ali sadržaj koji nam se nudi je poprilično neoriginalan.  Sve su to ižvakane teme u žanrovima horora, misterije, trilera i vrlo malo komedije. S obzirom na to da sam veliki fan slapstick vrste komedija kao što je britanska serija “Miranda” ili komedije sa Stiv Martinom, Hot Shots i slična izuzetna ostvarenja svetske kinematografije (što mnogo govori o mom “ukusu”) tražila sam na Netflix-u nešto slično ali da je na nemačkom.

Iako je moja potraga za ovom vrstom komedija na Netflix-u bila bezuspešna, izdvojila bih ipak par nemačkih serija koje je producirao Netflix a uz koje sigurno nećete umreti od dosade, nego ćete se čak i zabaviti. Neki će možda za razliku od mene postati fanovi tih serija.

THE SAME SKY (2017)

Резултат слика за the same sky

 

Na prvi pogled sam pomislila da je ovo još jedna nemačka serija o dve razdvojene države, Istočne i Zapadne Nemačke, ali se ispostavilo donekle drugačije. Neke scene, kao što je na primer promena imena ili dolazak u Zapadnu Nemačku su očekivane.

Put do ženskog srca je popločan špijunskim namerama.

Kada mladi “Romeo” agent Istočne Nemačke dobije zadatak da zavede vojnu službenicu iz Zapadne Nemačke, ulazimo u zapetljanu priču prave zaljubljenosti, privida, interesa i zločina.

“The same sky” je serija u kojoj je Tom Shilling kao glavni glumac još jednom zablistao i učinio priču još uverljivijom.

Сродна слика

Iako sama serija ne deluje da previše opisuje razlike u životu u Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj, zbog teme špijuna dosta podseća na seriju “Deutschland 83” o kojoj sam već pisala u:

http://www.spilerdunja.com/deutschland-83/

Kao i za seriju “Deutschland 83” tako i za seriju “The Same Sky” je najavljen nastavak u vidu nove sezone koja bi svakako objasnila misteriozan kraj prve sezone.

 

DARK (2017)

Сродна слика

 

 

Još jedna nemačka serija koju možete naći na Netflix-u a koja je iz 2017. godine. Prvo što mi se svidelo kod ove serije je muzika. Odlično iskorišćene numere islandske pevačice “Fever Ray” pojačavaju mističnu i pomalo horor atmosferu.

Serija poprilično podseća na američku seriju “Stranger Things” (iako moram da priznam da tu seriju nisam gledala, već su mi drugi rekli da je slična).

U nekim trenucima Dark je delovao previše bajkovito i paranormalno za moj ukus a pogotovo sam kraj. Ima nekih zvučnih momenata u kojima je iskorišćen zvuk automobila koji prolaze tako da sledeći put kada budete stajali na ulici, očekujte da se naježite i očekujete nešto strašno da se desi (iako samo prolaze automobili).

Ako odlučite da gledate ovu seriju, posebno obratite pažnju na to da popamtite kako se svi likovi zovu. To će vam sigurno biti od koristi kada budete hteli sami da rešite misteriozni slučaj koji se desio na početku prve epizode.

Oliver Masucci koji je glumio Hitlera u komediji “Er ist wieder da” je jedan od glavnih likova. Krajnje simpatično ružan lik.

Nastavak serije je najavljen za 2018. godinu, ali još uvek se ništa nije pojavilo.

 

To bi bile dve nemačke serije koje možete pronaći na Netflix-u i na taj način poboljšati vaše znanje govornog nemačkog jezika.

Ali moji apsolutni favoriti iz prethodne godine su ipak serije koje prikazuje ZDF Neo i koje možete pronaći u zvaničnoj medijateci druge nemačke televizije (zdf.de).

BLOCKBUSTAZ (2014-)

Сродна слика

 

Jao kakav hit (Moj klasični izraz oduševljenja).

Za mene je ova serija pravi dragulj u mnoštvu kamenja. Radnja je sasvim obična, ali žanr serije u potpunosti odgovara onome što sam na početku ovog teksta opisala kao “slapstick” komedija.

Blockbustaz je grupa ludaka, komšija, životnih i poslovnih partnera koji žive u socijalističkom bloku zgrada u Kelnu. Kao da je snimano u mom bloku sa “ekipom sa marine”.

Napravili su svoju komunu koja se sastoji pre svega od ljudi turske nacionalnosti, Rusa ali i rođenih Nemaca. U glavnim ulogama su: tridesetogodišnjak koji traži posao a moli Boga da ga ne nađe, njegov ortak koji drži piceriju, komšinica koja radi kao freelancer na hotline-u, komšiluk koji menja svoja interesovanja i religiju iz dana u dan.

Epizode koje traju po 25-30 minuta prate avanture Sola koga glumi jedan od najpoznatijih nemačkih repera turskog porekla Eko Fresh.

Preporučujem vam ovu seriju jer ćete čuti pravi govorni – Umgangsprache – jezik i tako ćete vežbati razumevanje različitih govornih oblika.

Pored toga, naučićete izraze koje sigurno nećete pronaći u udžbenicima za nemački jezik.

TANKEN MEHR ALS SUPER (2018)

Резултат слика за tanken mehr als super

 

 

Kad me ova grupica sa slike ovako tugaljivo pogleda, teško mi je da kažem da je serija loša. Prvo što me je privuklo i što me i dalje drži da tu i tamo odgledam neku epizodu je: muzika.

Kroz celu seriju se provlači neka interesantna 80e numera i još uvek nisam saznala šta je u pitanju.

Radnja se odigrava u noćnoj smeni na zabačenoj pumpi. A sve počinje kada radnik iz dnevne smene kaznom biva prebačen u noćnu.

Početna euforija oko ove serije nije dugo trajala. Dijalozi i šale su krajnje plitki i jedina osoba koja možda izvlači celu priču je glumac Daniel Zillman koji mi je favorit još od serije “The same  sky”.

Probajte da gledate ovu seriju, možda ćete imati drugačije utiske od mene.

 

 

One thought on “Nemačke serije koje sam gledala u 2018. godini

Comments are closed.

Comments are closed.