Nemačka serija “Ku’damm 56”

Nemačka serija “Ku’damm 56”

Prati me neko prokletstvo sa gledanjem serija. Prvi put kada sam htela da gledam “Igru prestola”, nakon prve epizode DVD plejer mi je automatski prebacio na desetu. U roku od par minuta sam saznala da će Ned Stark biti pogubljen. Misleći da je to neki nebitan lik, nastavila sam da gledam seriju i naravno u drugoj epizodi već shvatila koliko su velike posledice.

Isto to mi se desilo i sa serijom “Ku’damm 56” ali ne sa tolikim posledicima. U medijateci ZDF-a sam pronašla sam prvo drugu sezonu i ne gledajući broj, zaletela se i odgledala prvih 15 minuta. Tada sam shvatila da nešto od prethodne priče fali a onda sam pronašla i prvu sezonu. Sećanje na prve scene, naravno, nisam mogla da obrišem.

We are family, I got all my sisters with me…

 

Sestre Šolak (Šelak), Helga, Monika i Eva, zajedno sa svojom majkom Katarinom čine neraskidivu zajednicu.

Ova nemačka serija prati razdoblje pedesetih godina dvadesetog veka u Berlinu. Tada naravno nije bilo popularno a ni traženo da žene budu obrazovane i da imaju karijeru.

Uglavnom su se školovale u školama za domaćice, ali nekima od njih ni to nije uspevalo. Takav slučaj je srednja sestra Šolak Monika. Njena majka Katarina želi da ona postane što bolja domaćica koja bi “ulepšavala život svom mužu nakon napornog dana”, a ona pre svega želi da se bavi muzikom i plesom.

Druge dve sestre uglavnom slušaju majčine savete o udaji, iako i prema njima sudbina nije u svakom trenutku bila blagonaklona.

Ne bih Vam previše otkrivala o njihovim pojedinačnim sudbinama, da ne biste završili kao ja sa “Igrom prestola”.

One sister to rule them all – Monika

Monika ili Nika kako je zovu od milja je buntovnica par ekselans. Utisak je da je u tu ulogu sasvim slučajno upala, naivno, kao što i sama izgleda. Već nakon dve do tri epizode se odlično snalazi u ovoj ulozi i pomera granice pristojnosti i ponašanja pedesetih godina.

Nakon prve epizode ćete se odmah stopiti sa njenim ponašanjem i emocijama.

“Ku’damm 56”,
UFA FICTION GmbH
30.09.2015 DT 54
Bild 2.75 gestellt Xtra
Monika & Freddy werden angefeuert.
Rolle Monika Schöllack (Sonja Gerhardt)
Rolle Freddy Donath (Trystan Pütter)
Foto: Stefan Erhard

Kostimi i muzika

Kostimi su predivni i u potpunosti odgovaraju stilu kasnih pedesetih.Od uštogljenih plesnih haljina pa sve do velikih, širokih suknji koje se nose sa patikama. Naravno da bi se lakše igrao rokenrol, koji je glavni muzički pokretač u seriji.

Majka Katarina, vlasnica plesne škole “Galant” u jednom trenutku izgovara “samo bez crnačke muzike” a pri tom misli na rokenrol.

Posebno su dobro odrađene haljine koje nose Eva, Monika i Katarina.

 

Gde možete gledati ovu seriju ?

Seriju “Ku’damm 56” možete gledati na HBOgo sa titlovima na srpskom jeziku, za samo 5 evra mesečno. Pored toga, kada odgledate ovu nemačku seriju, imaćete prilike na istom kanalu da gledate još puno drugih nemačkih serija sa srpskim titlovima. Isplati se dati tih 5 evra mesečno.

Ako ste pristalica besplatnog internet sadržaja ili je vaše znanje nemačkog jezika na višem nivou, onda možete gledati ovu nemačku seriju na zvaničnom sajtu druge nemačke televizije (zdf.de) sa titlovima na nemačkom.

 

 

 

 

2 thoughts on “Nemačka serija “Ku’damm 56”

Comments are closed.

Comments are closed.