Udžbenici za nemački jezik – Schritte International

Udžbenici za nemački jezik – Schritte International

Kao i za svaki drugi jezik, tako i za nemački postoji puno udžbenika koji su itekako dobri ali ih treba birati prema sposobnostima učenika i prema planovima za dalje učenje. U ovom tekstu predstaviću udžbenike za nemački jezik koji su namenjeni obrazovanju odraslih. Prvi koji ću imati čas da predstavim je: Schritte International.

Najveći izdavači udžbenika za nemački jezik su: Hueber, Klett, Cornelsen, Langenscheidt. 

U ovom prvom tekstu o udžbenicima predstaviću vam jedan od apsolutnih klasika i favorita:

Schritte International 

Ovo je apsolutni favorit i klasik među svim udžbenicima za nemački jezik. Sastoji se iz 6 knjiga koje vas prate od samog početka (nivo A1) pa sve do višeg nivoa znanja nemačkog jezika (nivo B1).

Schritte 1 i 2 su rezervisani za nivo A1. U ovim knjigama će vas pratiti Timo, mladić iz Finske koji kao i vi uči nemački jezik od samog početka (iako ima izgovor maternjeg govornika), Korina – devojka iz Beča koja će vas upoznati sa alternativnim nazivima krompira ili nekih drugih stvari, Anton – ljubazni komšija koji tu i tamo upada u raznorazne nevolje.

lektion1

Schritte 3 i 4 vam pomažu da savladate nivo A2. Ovde se upoznajete sa Marijom, dadiljom koja dolazi iz Latinske Amerike u Nemačku kako bi pomogla jednoj nemačkoj porodici u čuvanju dece. Ona je ljubitelj Mocarta i upada u mnoge nevolje dok pokušava da savlada nemački jezik. Na kraju svakog problema uspeva da pronađe rešenje.

personen3

Schritte 5 i 6 vas dovodi do samog kraja ovog kompleta knjiga, odnosno do nivoa B1. Ovde će vam društvo praviti simpatični Indijac Nasir (često ima problema da ljudi izgovore njegovo ime) koji radi kao dostavljač pice. Zajedno sa njim je i njegova potencijalna simpatija Maja.

fhg5-bild2

Svaka od Schritte International lekcija počinje sa uvodnom foto pričom. Slušate priču dok gledate slike, što je idealna metoda za vizuelno pamćenje. Ovaj uvodni deo se nekada može razvijati i postati odličan materijal za razvijanje dalje konverzacije, čak i na osnovnom A1 nivou. Nikako ga ne bi trebalo preskakati.

Knjige Schritte International se sastoje od po 14 lekcija a na kraju svake knjige se nalazi radna sveska čija rešenja možete pronaći na internetu i samim tim pratiti svoj napredak.

U novijim izdanjima ovog udžbenika možete pronaći i DVD koji će takođe doprineti lakšem učenju nemačkog jezika. Na youtube-u imate nekoliko snimaka koji prate ovu knjigu.

Savet: redovno popunjavajte spisak reči koji se nalazi ispred svake lekcije u radnoj svesci i ako vam je potrebno više vežbanja, kako gramatičkih tako i stilskih, pronađite knjige: Schritte International – Übungsgrammatik  ili Schritte Intensivtrainer 1-2, 3-4, 5-6. 

Ovo su odlične knjige koje će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za ispite: Start Deutsch 1 i 2 kao i Zertifikat Deutsch. 

Ako vas interesuju časovi nemačkog jezika preko Skype-a, javite se na:

dunjaspiler@gmail.com

 

 

 

Leave a Reply