Falco

Falco

Falco je soko koji je leteo visoko iznad granica Austrije. Rođen je 19. februara 1957 godine u Beču. Jedini preživeli od troje dece, još prilikom samog rođenja bio je predviđen za specijalno mesto na ovom svetu.

ic_falco

U mlađim danima se uglavnom zanimao klasičnom muzikom i za njega se govorilo da je “apsolutni sluhista”. Kasnije je studirao na Bečkom muzičkom konzervatorijumu.

Falco je svoju muzičku karijeru započeo bas gitarista u džez bendovima u Zapadnom Berlinu. Nakon povratka u Beč, počinje da svira u bendu Dradivarbel. U pauzama nastupa sa ovim bendom Falco je imao svoju solo pesmu “Ganz Wien” koja ga je vinula u zvezdano solo nebo. (Ganz Wien ist heut auf Heroin ;Ganz Wien träumt mit Mozambin)

1981. izlazi njegov prvi album a izdvaja se pesma “Der Kommisar”(“Drah’ Di net um, oh oh oh schau, schau, der Kommissar geht um! oh oh oh Er wird Dich anschau’n
und do weißt warum.Die Lebenslust bringt Dich um.Alles klar, Herr Kommissar?”) Potpuno pod uticajem Dejvid Bouvija, popastično elektronska pesma sa izraženim ritmom.

Po meni jedan od najboljih Falcovih albuma je: Einzelhaft iz 1982. sa bombastično-mrdajućim hitovima kao što su: Zuviel Hitze, Ganz Wien, Auf der Flucht, Siebzehnjahr, Maschine Brennt, Nie mehr Schule

Pesmom “Rock me Amadeus” (“Er war ein Punker und lebte in der Großstadt”) 1986 ostvaruje najveći uspeh u svojo karijeri. Amadeus zauzima prva mesta kako u Evropi tako i u Americi i Falco postaje svetski poznato ime.

Ovim hitom on odaje počast i filmu “Amadeus” koji je osvojio Oskara.

Falco nastavlja da niže hitove kao što su: “America , “Jeanny“, “Coming Home“, “Vienna Calling” i posthumno objavljene: “Out of Dark” i “Egoist“.

Falco je bio kratko u braku sa Izabel Vitković sa kojom se venčao u Las Vegasu a nakon nje u vezi sa Karolin Peron.

Po medijima se pisalo i govorilo da je Falco često imao problema sa drogom. 1990 se sa svojom majkom seli u Dominikansku Republiku gde 1998 sa 41 godinom nesrećnim slučajem gine u saobraćajnoj nesreći.

Sahranjen je na Bečkom centralnom groblju i danas njegov grob posećuju mnogi obožavatelji iz celog sveta.

Und alles ruft noch heute
Und alles rief
Come and rock me Amadeus

Leave a Reply