Bata Ilić

Bata Ilić

U svetu schlagera, Bata Ilić je institucija. Svoj muzičko-životni put započeo je u Beogradu gde je studirao engleski i italijanski a neko vreme je čak radio kao i prosvetni radnik.

BataIllic

Sedamdesetih godina Bata Ilić odlazi u Nemačku i tamo ostvaruje neverovatnu popularnost svojim hitovima. Na početku je pevao samo na engleskom, ali nakon odluke da sa svojom suprugom Olgom ostane u Nemačkoj, naučio je nemački napravio ogroman uspeh.

Bata Ilić podseća na mediteranske tople noći, slow fox ritam, porodične odmore na Jadranskoj rivijeri, bivšu Jugoslaviju i sve drugo što ima veze ovom nekadašnjom zemljom.

Bata je uglađeni gospodin, uvek u odelu, sa polu-Bitls frizurom, uglađen i smeran. On bi želeo da bude dugme na vašoj bluzi (Knopf an deiner Bluse), na prvi pogled se zaljubio u crnu Madonu (Schwarze Madonna), cipele su mu pune peska sa Havaja (Ich hab noch Sand in den Schuhen aus Hawaii), on je čovek koji bi vas prepoznao i sa povezom preko očiju (dich erkenn’ ich mit verbundenen Augen) i uvek je u stanju da rasplamsa taj mediteranski žar pesmom “Amor Amor Amor”.

Bata Ilić
Omot albuma Bate Ilića

Odvojite jedan dan za preslušavanje vanvremenskih hitova Bate Ilića, sigurno nećete zažaliti a ako vam se muzika ne dopada, naučićete neku novu reč ili se nasmejati.

Leave a Reply