Bata Ilić

Bata Ilić

U svetu schlagera, Bata Ilić je institucija. Svoj muzičko-životni put započeo je u Beogradu gde je studirao engleski i italijanski a neko vreme je čak radio kao i prosvetni radnik.

BataIllic

Sedamdesetih godina Bata Ilić odlazi u Nemačku i tamo ostvaruje neverovatnu popularnost svojim hitovima. Na početku je pevao samo na engleskom, ali nakon odluke da sa svojom suprugom Olgom ostane u Nemačkoj, naučio je nemački i napravio ogroman uspeh.

1963. je sa tadašnjim bendom “Grandpa’s Whites” Bata Ilić je imao prvi nastup i nakon toga je dobio angažman za više meseci u jednom klubu u Bad Kisingu. Nakon toga su usledili ugovori sa drugim klubovima u gradovima po Nemačkoj.

1967. Bata Ilic je snimio svoju prvu ploču a 1968. je osvojio publiku svojim hitovima na prvoj hitparadi. Neki od njih su bili: Mit verbundenen Augen i Schuhe,so schwer wie ein Stein.

1972. je ostvario svoj najveći uspeh pesmom “Michaela”.

Du bist alles für mich, denn ich liebe nur dich
Michaela
Und mit dir ganz allein will ich nur glücklich sein
Michaela
Jeder Tag ist so schön, weil wir zwei uns verstehen
Michaela
Du bist mein Sonnenschein, lass mich nie mehr allein
Michaela

Bata Ilić podseća na mediteranske tople noći, slow fox ritam, porodične odmore na Jadranskoj rivijeri, bivšu Jugoslaviju i sve drugo što je u vezi sa ovom zemljom koja više ne postoji na papiru ali koju Bata Ilić ponovo oživljava u svojim pesmama.

Bata Ilić je uglađeni gospodin, uvek u odelu, sa polu-Bitls frizurom. On bi želeo da bude dugme na vašoj bluzi (Knopf an deiner Bluse), na prvi pogled se zaljubio u crnu Madonu (Schwarze Madonna), cipele su mu pune peska sa Havaja (Ich hab noch Sand in den Schuhen aus Hawaii), on je čovek koji bi vas prepoznao i sa povezom preko očiju (dich erkenn’ ich mit verbundenen Augen) i uvek je u stanju da rasplamsa taj mediteranski žar pesmom “Amor Amor Amor”.

Odvojite jedan dan za preslušavanje vanvremenskih hitova Bate Ilića, sigurno nećete zažaliti a ako vam se muzika ne dopada, naučićete neku novu reč ili se nasmejati.

One thought on “Bata Ilić

  1. Pingback: Trude Herr

Leave a Reply