Ep o Nibelunzima

Ep o Nibelunzima

Veliki ep o Nibelunzima

Najpoznatiji nemački ep nemačke književnosti je “Pesma o Nibelunzima” (Das Nibelungenlied).

Ovaj ep je nastao početkom 13. veka dok se radnja vezuje za osvajanja Atile Huna, tj. period oko 5. veka nove ere.

U 19. veku ovaj ep je proglašen delom od nacionalnog značaja a Zigfrid- zmajoubica je dobio status nacionalnog heroja i ponosa.

Ep je pisan na staronemačkom ali danas se svuda može naći preveden na ovdašnji nemački jezik. Ep o Nibelunzima prožimaju motivi iz germanske mitologije,hrišćanstva kao i paganstva.

Radnja je u istorijskom smislu najviše povezana sa seobom germanskog naroda, raspadom burgundskog carstva pod Flavijom Aecijem uz pomoć hunskih trupa.

Likovi

Glavni likovi  su: Zigfrid, Krimhilda, Gunter, Brunhilda i Hagen fon Tronje.

6-format43

Očigledan je sukob likova čije su osobine u potpunosti . Zigfrid kao oličenje snage, junaštva, poštenja ali u isto vreme i lakovernosti, dolazi u kontakt i pomaže slabašnom, plašljivom ali mudrom Gunteru, kralju Burgundije iz Vormsa.

U pojedinim scenama vidimo i suprostavljanje hrišćanskih motiva koji se ogledaju u životu plemstva u Burgundiji sa životom Zigfrida u Ksantenu.

Muški lik koji je u potpunosti obojen germanskom mitologijom je Hagen fon Tronje, vazal kralja Guntera. Sa  jednim okom podseća na vrhovnog boga germanske mitologije Odina koji samo vidi loše stvari koje će se u budućnosti desiti. Odina prate gavranovi Hugin i Munin koje i sam Hagen spominje nekoliko puta i na različitim mestima .

Ovaj mračni lik protkan simbolom vernosti u drugom delu epa pokazuje svoje pravo lukavo i moćno lice.

Brunhilda i Krimhilda takođe predstavljaju dva suprostavljena simbola. Možemo ih porediti kao dan i noć. Dan bi bila Krimhilda koja je plavokosa princeza Vormsa, oličenje ljupkosti, duboke duhovnosti i hrišćanstva. Dok bi noć bila Brunhilda, crnokosa princeza sa Islanda, koja je oličenje snage i mračnih sila koje joj pomažu da ostvari svoje ciljeve. Kao što dan prelazi u noć tako i Krimhilda na kraju epa pomućenog razuma prelazi u noć a Brunhilda zbog svoje povređene časti i ukradenog pojasa prelazi u dan, odnosno ostaje bez svojih magijskih moći.

die-nibelungen-kriemhilds-revenge

Ep o Nibelunzima je doživeo mnoge dramske obrade i danas se igra kako u Nemačkoj tako i u svetu. Jedna od najzanimljivijih ekranizacija ovog dela je nemi film “Die Nibelungen” od Fric Langa iz 1924. godine. Ovaj film možete besplatno pogledati na youtube-u. Prvi deo: “Siegfrieds Tod” i drugi deo “Kriemhilds Rache”.

Ako biste ipak želeli da čujete nemački jezik, preporučujemo vam dve ekranizacije iz 1964 i 1966 koje je Zapadna Nemačka snimila u saradnji sa Jugoslavijom.

Neke od scena su snimljene u Sloveniji, u Postojonskoj jami (scene gde Zigfrid pravi svoj mač i uzima Nibelunzima blago) kao i u Smederevu pored Dunava ( Burgunđani na putu ka hunskom carstvu), Kalemegdanska tvrđava je iskorišćena kao zamak u kome žive Gunter i Krimhilda a kasnije Zigfrid i Brunhilda.

Ova dva filma takođe možete besplatno pogledati na youtube-u i imaju isti naziv kao i dva dela koja je snimio Fric Lang.

TV-090823

 

 

Posteri za “Die Nibelungen” koji su snimani na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

 

 

Leave a Reply