Da li je nemački težak jezik ?

Da li je nemački težak jezik ?

Nemački jezik je težak u zavisnosti od toga koliko njegovih maternjih govornika od sto kila ili više može da stane zajedno na vagu.

Ovim besmislenim odgovorom želim da nagovestim da ne postoje merne jedinice niti sredstva kojima možemo izmeriti težinu nekog jezika a opet ovo pitanje iz naslova se pojavljuje skoro svaki put kada se neko odluči da online uči nemački jezik preko Skype-a ili da upiše kurs u nekoj školi stranih jezika.

Razlog zašto neki ljudi misle da je nemački jezik težak se možda krije u tome da se oni nesvesno vezuju za njegovu prošlost i vojnu snagu kada su komande nemačkih oficira postale važnije od pesama Hajnea, Rilkea, Šilera i Getea.

0
Herr Flick i Smallhausen se pitaju da li je nemački jezik težak.

Nemački jezik nije preterano muzikalan ali njegove reči su izuzetno precizne, jasno se čuju pri izgovoru i ima veliki i bogati rečnik kojim se mogu izraziti različita osećanja, situacije. Prilikom različitih opisa neće se izgubiti ni jedan jedini detalj.

Nemačka gramatika je najsličnija, tj. preslikana latinska gramatika. Šest vremena, dva konjunktiva, pasiv stanja i pasiv radnje kao i zavisne rečenice. Ako ste u školi učili latinski, napravite paralelu između ova dva jezika i biće vam mnogo lakše da pravilno pričate.

U razgovorima o nemačkom jeziku često se spominje da članovi predstavljaju najveći problem. Za njih postoje određena pravila koja izuzetno olakšavaju njihovu upotrebu i ako ih poštujete, nećete imati nikakvih problema. Ne opterećujte se njima previše, čak i maternji govornici nemačkog jezika često greše u upotrebi članova. Bitno je da budete slobodni u svom govoru, bez straha od grešaka i da znate što više reči jer čak i ako znate neku reč a njen član ne, opet će vas svi razumeti.

Pomislite samo na sve ljude u vašem okruženju koji su naučili nemački jezik i govore kao maternji. Da li su oni nadprosečno inteligentni ?

Svako uči onoliko koliko mu je dovoljno i to na svoj specifičan način. Nije dobro ukalupljivati se jer kao što svi na drugačiji način govorimo srpski, tako ne možemo i svi na isti način da govorimo nemački jezik.

Izaberite akcenat koji vam se najviše dopada. Ne izgovaraju ni svi Nemci grleno “r”. Neki ga izgovaraju tvrđe, neki mekše, zavisi iz kog dela zemlje dolaze.

Ako primećujete da imate problem u vidu disleksije (permutovanje slova, “gutanje” slova, pogrešno pročitane reči..) nagovestite to vašem predavaču kako biste zajedno poradili više na tom aspektu i kako biste se vi kasnije bolje snašli u slučaju da polažete test za neki od sertifikata.

Tokom individualnih časova nemačkog jezika preko Skype-a imamo specifičan pristup svakom polazniku i trudimo se da oblikujemo čas samo prema njegovim mogućnostima i zahtevima.

Ako želite da isprobate ovaj vid učenja, pišite na: dunjaspiler@gmail.com

Leave a Reply