Bilo kako, bilo gde, bilo kada – nemačka serija “Dark” na Netflix-u

Bilo kako, bilo gde, bilo kada – nemačka serija “Dark” na Netflix-u

Im Sturz durch Raum und Zeit
Richtung Unendlichkeit
Fliegen Motten in das Licht
Genau wie du und ich…

Baš kao noćni leptiri u Neninoj pesmi, tako i junaci nemačke serije “Dark” jure ka opasnoj svestlosti koja će ih ili sagoreti ili im pružiti neko novo saznanje.

Nakon serije “Deutschland 83” Nemci su pokazali da konja za trku na američkom tržištu imaju pa im je seriju “Dark” direktno producirao Netflix i time obezbedio ogromnu gledanost.

Irgendwie fängt irgendwann
Irgendwo die Zukunft an
Ich warte nicht mehr lang…

Nekako nekada i negde počinje budućnost a na nama je da zajedno sa Jonasom (Luis Hofman), Ulrihom (Oliver Masuči – Hitler iz filma “Er ist wieder da”), Šarlote (Karolina Ajhhorn) u 10 epizoda otkrijemo odgovore na ova pitanja.

Radna serije je na momente previše amerikanizovana i dosta podseća na seriju koju je takođe producirao Netflix a to je “Stranger Things”.

Nakon prve dve epizode radnja počinje poprilično da se zapetljava i ta početna amerikanizacija se ne prepoznaje više jer je sada samo jedno bitno – šta će se sledeće desiti.

Stiče se utisak da epizoda traje samo 20 minuta, dok je pravo trajanje 40/45 minuta.

Zvuk i muzika u seriji “Dark”

Nikada više nećete preći ulicu a da vam ne zaigra kamen u bubregu ili zažubori želudačna kiselina od imaginarnog straha i veštačke napetosti. Zvuk koji oslikava atmosferu u ovoj seriji je toliko dobro odrađen da pomenuto prelaženje ulice će uvek biti povezano sa zvukom automobila koji prolaze pored vas a u seriji opisuju stanje napetosti pre nego što nešto treba da se desi.

Tamo gde se pojavi Fivr Rej sa svojim jezivim hladnim da se krv ledi u žilama numerama – serija uvek uspe. Slično je bilo i sa Vikinzima koje sam počela da gledam samo zbog uvodne špice sa pesmom “If I had a Heart”. U seriji “Dark” jedna od vodećih pesama je “Keep the Streets Empty for Me” i još jednom pokazuje kako se genijalno muzičko stvaralaštvo ove umetnice uklapa u filmska ostvarenja.

Još jedna od odlično uklopljenih pesama je :Roomful of Teeth – Partita for 8 Voices: No. 3, Courante sa svojim uzdasima koji na svoj specijalan način opisuju stanje napetosti.

Kada čujem ovu pesmu odmah pomislim da će ptice početi da padaju sa neba a blago pulsiranje definitivno podseća na pulsiranje Gajgerovog brojača.

Naravno izvrsna glavna numera : Apparat – Goodbye (feat. Soap&Skin) se ne sme izostaviti jer zvuk klavira na početku ipak govori sam za sebe o mirisu nemačkih parketa i naftalinu koji izbija iz ormara.

Ne propustiti

Iako je na početku i na kraju možda previše naivna, serija “Dark” se ne sme propustiti makar zbog muzike i zvukova koji fantastično opisuju radnju i atmosferu same serije.

Definitivno se vidi da će biti nastavka, verovatno ove godine.

Leave a Reply