Trude Herr

Trude Herr

Limeni orkestar ulazi u kafanu, sviraju tradicionalnu bavarsku muziku, punija žena u haljini na štrafte nervozno gleda prvo na jednu pa na drugu stranu, na njenom širokom licu i u velikim očima uokvirenim crnim ajlajnerom vidi se već prva rečenica koju izgovara : ” Meine Herren, machen Sie sich klar, sie schweben im Gefahr. Ich hab was im Blick” (“Gospodo, saberite se, u opasnosti ste, ja imam nešto u pogledu”).

Trude-Herr---UMG-News

Ko je Trude Herr?

Trude Herr je žena opisana u ovom podnaslovu. Ona je prva “donela” ples tvist u Nemačku, učinila Keln zabavnijim i nekoliko godina ga uveseljavala svojim govorima na otvaranju karnevala (Büttenrede), otvorila je svoje privatno kabare-pozorište, snimila  neke od najvećih šlager hitova, neke na dijalektu “kölsch”dok su drugi na zvaničnom književnom nemačkom jeziku.

Ona se ne stidi svoje elegantne popunjenosti iako otvoreno kaže da “ne želi čokoladu, već muškarca” (Ich will keine Schokolade, ich will lieber einen Mann) , jer ona zna da je seksi i da je bila magnet za muški pol, još od malih nogu (Weil ich so sexy bin). Ona je “žena od formata i za nju ne postoji duplikat” (Ich bin eine Frau von Format). Svi jure za njom, kupuju joj zlato, ali njeno srce vredi 20 karata. To zlatno srce je osvojio  pripadnik plemena Tuarezi Ahmed M’Barek koga je upoznala na svom proputovanju po Sahari i ostala 6 godina u braku.

Trude je bila puna duha i prava noćna ptica koja je uvek ujutro bila umorna (Morgens bin ich immer müde). Ovaj intenzivni život pun nikotina je ostavio traga na njenim glasnim žicama i ocrtao se u problemu sa nogama, pa je prošla kroz nekoliko operacija zbog kojih se pred kraj života teško kretala. 1984. u pozorišnom komadu „Die Milionärin“ se potpuno „odvaja od zemlje“ imitirajući bestežinsko stanje u obradi pesme Petera Šilinga (Schwerelos).

U svom kabare pozorištu „Theater im Vringsveedel“ htela je građanima Kelna i cele Zapadne Nemačke da pruži alternativu tada poznatom Millowitsch pozorištu. Svake večeri je imala oko 5000 posetilaca, ali to nije bilo dovoljno da ne upadne u finansijska dugovanja što ju je dovelo do bankrota.

Trude Herr je sama pisala svoje pozorišne komade, a neki od najpoznatijih su :  Die kölsche Geisha (1977), Der Hausmann und Massage-Salon Denz (1979), Drei Glas Kölsch (1980), Scheidung auf Kölsch (1981), Die Hellseherin (1985) kao i njen poslednji komad „Im zweiten Frühling“ (1986).

Nakon zatvaranja pozorišta u Kelnu, povukla se na ostrvo Fidži, u toplije krajeve, gde se njen temperament sasvim uklapao.  Pre toga snimila je pesmu kojom se oprostila sa publikom „Niemals geht man so ganz „ a februara 1991 u Francuskoj je njeno srce stalo i ona se zauvek oprostila od publike i prijatelja.

Nakon ove umetnice, koja je živela punim plućima ostalo je puno predivnih i zabavnih šlager pesama i jedinstvenih uloga, kako u pozorištu tako i na filmu i kao i svi ostali umetnici ona nastavlja svoj život kroz svoja ostvarenja ali nikada neće potpuno nestati (Niemals geht man so ganz).

Pogledajte još jedan moj tekst o čoveku koji je takođe ostvario zavidnu karijeru kao šlager pevač u Nemačkoj:

https://www.spilerdunja.com/bata-ilic/

Leave a Reply