Strah izjeda dušu – Rajner Verner Fasbinder

Strah izjeda dušu – Rajner Verner Fasbinder

“Strah izjeda dušu” (Angst essen Seele auf) film neobičnog reditelja o sasvim uobičajenoj temi u ovo vreme.

Rajner Verner Fasbinder u ovom filmu na svoj način obrađuje temu ljubavi između starije Nemice i mlađeg muškarca marokanskog porekla.

Na prvi pogled ovo može biti centralna tema ovog melodramatičnog filma ali duboko u njegovoj srži je ipak opisana druga tema a to je – strah.  Jedan od najvećih strahova koji se javlja u čoveku, koliko god bio osvešćen, strah od neprihvatanja.

Brigite Mira i El Hedi ben Salem (Ali) svojom sjajnom glumom prikazuju sasvim ogoljenu i neobičnu ljubav između Emi i Alija.

Glumica je u kasnijim intervjuima ispričala da joj je saradnja sa Fasbinderom bila jedna od najzanimljivijih a da je sa svojim kolegom Alijem ostvarila odličan odnos iako on nije dobro govorio nemački jezik.

O radnji filma Strah izjeda dušu (Angst essen Seele auf)

Emi i Ali se upoznaju sasvim slučajno jedne kišne večeri u lokalnom kafiću gde uglavnom izlaze doseljenici marokanskog porekla i slušaju njihovu izvornu muziku. Na početku su svi u šoku šta starija nemačka dama radi u takvom lokalu ali nakon nekog vremena joj prilazi Ali i započinje razgovor sa njom. Njih dvoje odlaze zajedno i u toku šetnje nazad primećuju da im prija međusobno društvo pa nastavljaju svoje druženje.

Dok komšinice brine kako to starija gospođa može da se viđa sa mlađim muškarcem koji je još i Marokanac i Gastarbajter njih kao i veliki deo nemačkog društva izjeda strah od doseljenika koji bi možda mogli da im “oduzmu” slobodu, radna mesta i naruše njihov spokoj.

Nisu samo zabrinute komšinice već i Emina porodica u kojoj začuđenog i grubog Eminog zeta glumi sam režiser Rajner Verner Fasbinder.

Ova tema je danas ponovo prisutna u nemačkom društvu kao i u svim ostalim zemljama kroz koje prolaze imigranti na svom putu ka boljem životu.

Da li je bitno mišljenje drugih ? Da li treba tražiti isključivo svoju sreću ili treba obraćati pažnju na “moralne vrednosti”  i predrasude koje diktira društvo ?

Pogledajte ovaj film, razmislite o njegovoj glavnoj temi i odgovorite na ova pitanja koja se uvek iznova pojavljuju.

 

 

 

Comments are closed.