Polaganje ispita i kako izbeći tremu

Polaganje ispita i kako izbeći tremu

Polaganje ispita u nekom od ispitnih centara uvek predstavlja izazov. U narednim redovima ćete pročitati iz mog ličnog iskustva kako da smanjite tremu pred sam ispit.

Danas se mnogi odlučuju za polaganje ispita za različiti nivo znanja nemačkog jezika ali se svi od A1 do C2 nivoa suočavaju sa tremom.

Od pre par meseci i ja sam odlučila da se oprobam u ulozi osobe koja polaže kako bih stekla iskustvo u polaganju ispita koje bih posle i sama mogla da prenesem polaznicima svojih kurseva. Još jedan od razloga je bio i to što sam htela da proverim svoje znanje na poslednjem nivou nemačkog i da eventualno nešto kasnije poboljšam.

Ne mogu da kažem da trema u mom slučaju nije postojala ali svakako je bila svedena na minimum.

Apsolutno je moguće smanjiti tremu pred ispit i ako se dovoljno potrudimo i ispoštujemo određene korake, trema će postojati samo u vidu zamajca koji će nas voditi kroz ispit.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći kako da se što bolje pripremite za bilo koji ispit iz nemačkog jezika (mislim na bilo koji nivo znanja):

Upišite pripremni kurs od par dana na Gete institutu

Pripremni kursevi koje nudi Gete institut u Beogradu su nešto što bi definitivno trebalo da uzmete u razmatranje. Moja apsolutna preporuka za sve koji polažu za C2 GDS je da upišu ovaj kurs u trajanju od tri dana. Čak i ako ne položite sam ispit, znanje koje ćete dobiti na samoj pripremi je dragoceno i za kasniju pripremu.

Na pripremnom kursu se detalno obrađuju sve četiri veštine (pisanje, čitanje, slušanje i pričanje) i pri tom se dobijaju uputstva i predlozi kako se što bolje orijentisati na ispitu.

Jedna od prvih stvari koje su meni zapale za oko je koliko je bitno odrediti vreme na ispitu, tj. koliko je važno odrediti individualno vreme za izradu zadataka. Vi na ispitu dobijate smernice koliko svaki deo treba da traje ali niko vas ne obaveštava kada treba da pređete na sledeći deo. Pored toga, nekome je možda potrebno više vremena za određeni deo zadatka.

Pripremni kurs je izvanredan jer ćete takođe biti usmereni ka frazama koje je poželjno koristiti prilikom pisanja i pričanja što je izuzetno značajno.

Poznavanje šablona i toka ispita će vam svakako smanjiti tremu jer se nećete opterićivati sitnicima koliko neki deo vremenski traje ili kako se popunjavaju papiri sa tačnim odgovorima.

Svaki dan budite u kontaktu sa nemačkim jezikom

Nije bitno da li ste na samom početku učenja ili ste stigli do nivoa C2 kada vam je apsolutno sve poznato, bitno je da svaki dan budete u kontaktu sa nemačkim jezikom, što preko novina, televizije, knjiga, u svakodnevnom govoru sa drugim ljudima ili preko radija.

Ponavljajte reči i fraze koje ste do sada prešli, zapisujte nove reči na koje naiđete tokom slušanja i sami pronalazite u rečniku nove reči.

Odradite simulaciju ispita

Na sajtu TELC-a ili na sajtu Gete instituta možete pronaći modele ispita sa svim delovima. Odradite baš pred ispit po jedan model i proverite vaše odgovore. Ovako ćete sigurno znati gde još uvek pravite greške i šta biste u roku od par dana još mogli da ponovite.

Opustite se

Na samom ispitu pokušajte maksimalno da se opustite. Nemojte previše rano ustajati na dan ispita, nemojte ponavljati još jednom pre sam ulazak u učionicu za polaganje ali i ne zaboravite da doručkujete.

Možda su moji poslednji saveti previše opšti i sigurno ste ih čuli nekoliko puta do sada ali ono što treba da zapamtite i što vam sigurno neće teško pasti je da:

DATE SVE OD SEBE !

Comments are closed.