Učite nemački besplatno na nekoliko načina

Učite nemački besplatno na nekoliko načina

Ako ste i vi jedni od onih koji ne bi želeli da plate kurs nemačkog jezika i želite da probate besplatno i samostalno učenje, onda je ovih par predloga prava stvar za vas.

Prvi koraci

Na samom početku učenja nemačkog jezika treba da zapitate sami sebe kako ste do sada učili strane jezike, da li ste vizuelni, auditivni ili tip koji uči jezike tako što mora da savlada sva gramatička pravila a tek onda da se upusti u učenje reči i slušanje raznoraznih vesti ili priloga na nemačkom jeziku. Na osnovu toga ćete se odlučiti da li ćete odmah početi sa određenim sajtovima na kojima se besplatno može učiti nemački ili ćete npr. kupiti priručnik “sa nemačkim u svet” koji u sebi sadrži fraze i gramatička pravila ili ćete pak pustiti nemački radio ili nemačku televiziju.

Pet sajtova sa kojima možete početi

Prvi predlog:

http://www.dw.com/en/learn-german/s-2469

Jedan od najboljih sajtova za besplatno učenje nemačkog jezika je “Deutsche Welle”. Tu možete naći bezbroj vežbanja za sve nivoe od A1 do C2. Imate igrice i serije koje možete pratiti, spore vesti kao i muziku.

Ovde možete naći čak i ljude sa kojima ćete se dopsivati na nemačkom jeziku i na taj način poboljšati vaše znanje.

Jedan od mojih omiljenih delovaovog sajta je “Redewendungen” gde možete naći ilustrovane izraze na nemačkom jeziku.

Drugi predlog:

https://www.goethe.de/de/spr/ueb.html

Na zvaničnom sajtu Goethe instituta možete pronaći puno vežbanja sa kojima ćete bolje pričati i pisati nemački jezik. Pored toga, ovaj sajt takođe ima malu zajednicu kojoj se možete priključiti i na taj način poboljšati vaše znanje.

Preporučujem vam seriju “Mein Weg nach Deutschland”.

Treći predlog:

Serija “Extra auf Deutsch” je savršena za ljude koji žele da nauče nemački jezik a već govore engleski jezik. Radnja serije je smeštena u Berlin gde nekoliko mladih ljudi živi zajedno i u posetu im dolazi prijatelj iz Engleske. Ova serija ima titl na engleskom jeziku kao i dodatna objašnjenja jer je osmišljena uglavnom za ljude koji žele da nauče nemački jezik.

Sama radnja je poprilično naivna i ne bi trebalo da očekujete neke velike zaplete. Idealna je za gledanje od kraja nivoa A1 jer nije u potpunosti pogodna za početnike.

Četvrti predlog:

Ako želite da uvežbavate gramatiku uz pomoć online vežbanja koja takođe sadrže i rešenja, onda je sajt : https://www.schubert-verlag.de/

prava stvar za vas. Imate vežbanja koja u suštini prate izdanja “Schubert” od nivoa A1 do C2 ali se mogu koristiti i ako učite iz nekih drugih knjiga.

Peti predlog:

U svakom trenutku bi trebalo da gledate nemačku televiziju a s obzirom da sada svi imamo brz internet možete neometano gledati nemačke tv kanale jer nekim čudom većina kablovskih provajdera u Srbiji ne nudi opciju sa nemačkim kanalima.

Tv stanice sa kojim možete početi su : zdf, ard, ndr, rtl i prosieben.

Uvek kada dođete na neki od tih sajtova kliknite na deo “Mediathek” i tu ćete pronaći sve emisije koje vas interesuju.

 

I za sam kraj jedan od mojih omiljenih nemačkih komičara i njegov šou koji možete pratiti jednom nedeljno:

 

Leave a Reply