Ispit za licencu profesora nemačkog jezika

Ispit za licencu profesora nemačkog jezika

Pre mesec i po dana sam polagala ispit za licencu profesora nemačkog jezika. Nakon što sam uspešno položila, shvatila sam da put do krajnjeg rezultata je bio pun gomile papira koje bi sada trebalo reciklirati.

Kako biste izbegli štampanje ili kopiranje tolikog broja papira, pročitajte ovih par saveta. Budite po malo ekološki nastrojeni, nije sve u gomili papira.

Poziv na ispit

Nakon uspešno završenog mentorskog rada, proći će otprilike 3,4,5 a u nekim slučajevima i više godina dok ne dobijete poziv da izađete na ispit za licencu profesora.

Ukoliko ste kao ja i još par kolega radili u državnoj školi pa više ne, svakako ćete dobiti poziv.

U pismu je ispisan datum i mesto gde ćete polagati ispit za licencu. U mom slučaju je to bila Dvanaesta beogradska gimnazija.

Tada sam mislila da se moram odmah javiti profesorki nemačkog jezika u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji, kako bi mi ona odredila temu za ispit. Bila sam ubeđena da je tema za ispit u stvari regularan čas koji njoj sledi po mesečnom planu i da jedino što se može korigovati je da taj čas bude obrada novog gradiva a ne utvrđivanje ili provera znanja.

Naprotiv, temu za ispit dobijate na email adresu oko desetak dana pred ispit.

Moja tema je bila “Ausgehen”.

Prvi deo ispita

Na dan kada je zakazan ispit za licencu otišla sam u Dvanaestu beogradsku gimnaziju još u 7 i 15 iako mi je ispit bio zakazan za pola 10. Na pozivu je stajalo da treba da se dođe pre.

Tamo nas je sačekala gospođica iz Ministarstva, zapisničar, koja baš i nije bila adekvatno informisana o delovima i rasporedu polaganja ispita. Tada saznajem da ćemo svi na ispitu za licencu biti od 7,15 pa skoro do 14 časova. Pripremite se tako što ćete uzeti slobodan dan.

Priprema za ispit i čas

Ako nemate pripremljen šablon za dnevnu pripremu časa, preporučujem vam da na sajtu vaše matične škole (u mom slučaju Filološke gimnazije u Beogradu) preuzmete šablon i popunite ga.

Na ispit ponesite minimum pet primeraka koje ćete podeliti komisiji.

Za temu “Ausgehen” sam većinu materijala pronašla na sajtu “PASCH – Schule Partner der Zukunft”. Možete ukucati na Google “DAF Material Thema Ausgehen”. Svakako vam preporučujem da preuzmete već postojeći materijal a ne da u potpunosti pravite svoj samostalno. Ne poznajete decu kojoj ćete taj dan predavati pa ne biste mogli da ocenite koja vrsta materijala će im odgovarati. Držite se opštih mesta.

Od dodatnog materijala sam imala pripremljene tekstove koje su učenici čitali u paru. Moj čas je pretežno bio fokusiran na dijalog a greška je bila što je dijalog većim delom bio između mene i učenika a ne između njih samih. Na nemačkom, naravno.

Kako biste izbegli tremu, koja svakako može da se pojavi, ubacite par opštih pitanja na nemačkom na samom početku. Na taj način ćete i proveriti okvirni nivo znanja učenika a i znaćete otprilike kako se ko zove, pa ćete stupiti u ličniji kontakt.

Rasporedite delove časa i napišite za svaku celinu koliko bi trebalo da traje. Ako ne stignete sve da izvedete, nije problem. Bitno je da nemate prazan hod.

Ponašajte se što prirodnije, kao da svom odeljenju držite čas i pričajte sve vreme na nemačkom.

Ako učenici ne znaju neku reč, objasnite im upotrebom sinonima.

Pokušajte da stojite na sredini učionice a ako učenicima date zadatak u kome treba nešto da napišu zajedno, proverite u svakoj grupi šta su pisali i da li im je potrebna vaša pomoć.

Ispitnu komisiju čine profesori sa Filološkog fakulteta kao i pedagozi.

Drugi deo ispita – Pedagoške situacije

Pre nego što dođete do ovog dela ispita za licencu, potrebno je da se informišete o reformama u sistemu obrazovanja i novim metodama rešavanja konflikta.

Spisak rešenih pedagoških situacija možete pronaći svuda na internetu a na ovoj zvaničnoj stranici Ministarstva ćete pronaći spisak literature koja će vam i kasnije koristiti kako biste što bolje organizovali čas i sarađivali sa učenicima:

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2015/08/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.pdf

Na samom kraju je spisak literature koja je veoma cenjena od strane ispitivača.

Pedagoške situacije su ispisane na papirićima koje izvlačite i nakon toga raspravljate o njima sa ispitivačem.

Čak i ako ne znate kako da rešite neku pedagošku situaciju, dobićete savet od ispitivača i nećete biti diskvalifikovani.

Treći deo ispita – Zakon

Ovaj deo ispita mi je predstavljao najveći problem jer nisam znala na šta da se fokusiram prilikom učenja.

Moj savet je da jedanput ili dvaput pročitate uopšteno zakon o osnovnoškolskom ili srednjoškolskom obrazovanju kao i ostalu literaturu koja se nudi a da nakon toga se fokusirate isključivo na skripte.

Nema potrebe za učenjem napamet, bitno je da razumete šta taj deo zakona kaže. Zamislite da vam je zaista potreban neki od paragrafa i da treba zbog sebe da se setite o čemu se tu radi.

U ovom delu ispita takođe izvlačite dva pitanja i ovaj deo traje najkraće. Oko 15 minuta.

Zaključak

Kao i uvek u Srbiji se stvara previše buke oko ovog ispita, dok se najbitniji deo, a to je držanje časa apsolutno zanemaruje.

Osmislite čas što bolje možete, aktivirajte učenike da oni učestvuju na času skoro 80 % a vi samo 20 %. Vi treba da ih usmeravate kako oni sami da pronalaze rešenja a ne da im ubacujete znanje u glavu.

Comments are closed.