Duolingo za nemački jezik

Duolingo za nemački jezik

Zašto Duolingo za nemački jezik ?

Većina polaznika mojih kurseva je koristila ili koristi još uvek aplikaciju Duolingo za učenje nemačkog jezika . S obzirom na to da sam pristalica primene novih tehnologija u nastavi stranih jezika rešila sam da i sama isprobam tu aplikaciju za učenje stranih jezika kako bih mogla da je komentarišem i možda dalje preporučim.

 

Instaliranje i početak

Instaliranje je veoma jednostavno i aplikacija ne zauzima više od 10 MB u memoriji mobilnog telefona. Na početku se možete registrovati pomoću Google naloga ili napraviti novo korisničko ime i šifru. Nakon toga birate jezik koji ćete učiti. Ja sam na početku izabrala ruski, japanski i mađarski ali sam se ubrzo odlučila da ipak isprobam aplikaciju za učenje nemačkog jezika kako bih dala svoj sud.

Odradila sam test jer sam kliknula na to da već imam neko predznanje a ne da sam početnik. Stigla sam na polovinu učenja nemačkog preko ove aplikacije gde su glavne teme promena ličnih zamenica kroz padeže i jelo i piće.

Kao i svaka druga aplikacija i ova ima svoje prednosti i mane i na vama je da odlučite kada i koliko ćete je koristiti, tj. da li će vam ona biti pomoćno sredstvo u učenju nemačkog jezika ili glavni oslonac.

Prednosti

Prednosti po mom mišljenju su što svaki put čujete reč (iako je to nekada izgovoreno sa jakim engleskim akcentom) i što kada pogrešite sama aplikacija vas nekoliko puta tera da to ponovite dok ne napišete nešto pravilno. Na početku učenja imate puno sličica sa kojima povezujete reči pa na tako ne morate da znate kako se pojedine reči kažu jer ih odmah imate na slici.

Aplikaciju možete koristiti svuda i možete stalno vežbati. Ako imate dovoljno vremena možete pisati reči koje se pojavljuju u aplikaciji u neku svesku kako biste kasnije mogli da ih ponavljate.

Mane

Jedna od velikih mana ove aplikacije je to što su rečenice kompjuterski generisane i ponekad potpuno besmislene. Za sve jezike u toj aplikaciji su pokušali da naprave jedinstveni sistem pa tako ćete nekoliko puta dobiti zadatak da napišete prevod “the” na nemački a to može biti i “der” i “die” i “das”. Bez detaljnog objašnjenja profesora ili bilo koga drugog ko se bavi podučavanjem nemačkog jezika ovo vam sigurno neće biti najjasnije.

Ako ne znate dobro engleski jezik, teško ćete moći da učite i nemački preko ove aplikacije jer još uvek ne postoji opcija za srpski. Jedna od dobrih stvari ovde je to što kada pišete reči na engleskom a pri tom pogrešite jedno slovo aplikacija će sama to prepoznati i računaće vam to kao grešku u kucanju.

Reči koje učite u ovoj aplikaciji jesu doduše raspoređene u nekim smisaonim skupovima ali su za neke svakodnevne situacije potpuno neupotrebljive. Na primer da li vam je ikada palo na pamet da na stranom jeziku kažete rečenicu “mačka gleda suknje” (možda nekome ko ima mačku i sa njom obilazi radnje sa odećom ili mu je mačka modni savetnik…).

Aplikacija vam ne daje uobičajene fraze koje na primer možete dobiti u priručnicima sa najčešćim frazama koji su po meni bolji izvor znanja nego ova ili neke druge aplikacije.

Ako želite da učite nemački jezik uz pomoć ove aplikacije trebalo bi da je uklopite sa još nekim priručnicima, udžbenicima, kursom nemačkog jezika ili gledanjem tv programa ili slušanjem radija jer to je onda sigurno najbolji način kako je možete iskoristiti.

Moram da napomenem da sam koristila besplatnu verziju aplikacije “Duolingo” pa se ovi moji komentari ne odnose na sve funkcije u potpunosti jer pretpostavljam da plaćena verzija ima neka poboljšanja.

 

 

 

Comments are closed.