ChatGPT u nastavi nemačkog jezika

ChatGPT u nastavi nemačkog jezika

ChatGPT može biti velika pomoć u nastavi nemačkog jezika.Kako za profesore, tako i za polaznike odnosno učenike u školama.

Kao i u ostalim sferama života, tako i u učenju stranih jezika, moramo “biti u trendu”. Trenutni “trend” na internetu je, prvobitno zamišljen kao pretraživač, slobodni resurs ChatGPT.

Kao što već verovatno znate, ChatGPT možemo svi koristiti besplatno, uz prethodnu registraciju. Većina ga je na početku koristila kako bi mu postavljala raznorazna opšta pitanja ali njegova magija se krije u tome da postane naš najveći pomoćnik.

ChatGPT se može koristiti na bilo kom jeziku. S obzirom na to mogli bismo da probamo da ga koristimo na nemačkom jeziku.

Ovde ću dati samo nekoliko ideja kako se može koristiti ChatGPT u nastavi nemačkog jezika a vi mi možete slati svoje ideje na mail: dunjaspiler@gmail.com i ja ću ih naknadno ubaciti u ovaj tekst.

1. Partner za razgovor

Iz ugla učenika, odnosno polaznika kursa nemačkog jezika, ChatGPT može se najjednostavnije koristiti kao chat partner. Možemo mu postavljati raznorazna pitanja i na dobijate odgovore na: nemačkom. Na jeziku koji se trudimo da naučimo.

2. Pravljenje vežbanja

Profesori nemačkog jezika mogu koristiti ChatGPT za pravljenje raznoraznih vežbanja. Budite obazrivi prilikom izdavanja uputstva za vežbanja i nakon dobijanja rezultata, proverite svaki detalj jer može doći do grešaka. Meni je najzanimljivije bilo da pravim takozvane: Lückentexte ili vežbanja za vokabular.

3. Objašnjenja

Za sve vas koji volite da imate jasna gramatička objašnjenja, bilo na srpskom, engleskom ili nemačkom, ChatGPT je odlična pomoć. Jednostavno mu postavite pitanje:”kako se gradi perfekt” ili “koliko ima nepravilnih glagola u nemačkom jeziku” ili “koje vrste zavisnih rečenica” postoje i odmah ćete dobiti precizan odgovor.

4. Landeskunde

Landeskunde je veoma bitan deo učenja nemačkog jezika. Kada učimo neki jezik, veoma je bitno da naučimo i neke od najvažnijih činjenica o zemlji gde se taj jezik govori. Poslednjih godina se intenzivno radi na aktivnijem uvođenju ovog aspekta u učenju stranog jezika.

ChatGPT možete iskoristiti tako što ćete ga pitati: koliko ima pokrajina u Nemačkoj, koji su najpoznatiji pisci, omiljena jela, omiljena pića Nemaca…. i bezbroj drugih.

Nadam se da su vam moji predlozi zanimljiviji, ako vi imate još ideja, pišite mi na moju email adresu: dunjaspiler@spilerdunja

Comments are closed.