Najpoznatiji Srbi u Nemačkoj

Najpoznatiji Srbi u Nemačkoj

Najpoznatiji Srbi u Nemačkoj je apsolutno nezahvalna tema za pisanje ali pokušaću da navedem makar neke. Puno Srba je ostavilo trag u ovoj velikoj zemlji, što kao “radnici na gostovanju”, što kao naučnici, glumci ili sportisti.

Pokrajina sa najviše Srba u Nemačkoj

 

Možda bismo po nekim prethodnim teorijama očekivali da najviše Srba živi u Bavarskoj, tj. u Minhenu, ali statistika nam govori drugačije.

Po podacima iz 2014. godine najviše Srba živi u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija (Nordrhein Westfallen) i to : 62.982. U ovoj pokrajini se nalaze gradovi: Keln, Dizeldorf, Esen, Duizburg, Bohum, itd.

Nakon Severne Rajne- Vestfalije slede naravno Bavarska, Baden Virtemberg, Berlin, Saksonija a najmanje Srba živi na dalekom Severu pored Baltičkog i Severnog mora.

Najpoznatiji Srbi u Nemačkoj

Ovu listu ćemo započeti od poslednjeg mesta ka vrhu iako je svako od pomenutih pretedent za prvo mesto. Svako na ovoj listi kao i oni Srbi koji žive i rade u Nemačkoj, a ne nalaze se na ovoj listi, su vredni predstavnici srpskog naroda u Nemačkoj.

6.  Dr. Dejan Ilić

Ovaj srpski naučnik se možda nezasluženo nalazi na poslednjem mestu ali i sam je priznao da je u svom životu i radu sve postigao pukom slučajnošću. Dr. Dejan Ilić se nalazi iza projekta mikrobaterije u nemačkoj kompaniji VARTA a odgovoran je i za litijumske baterije u proizvodima kompanije Apple.

Poreklom je iz sela u blizini Smederevske Palanke i na doktorke studije u Nemačkoj, u Drezden, je otišao sasvim slučajno umesto kolege koji je bio sprečen. Jednim od njegovih najvećih poduhvata se smatra osmišljavanje baterije za pejsmejker koji je prvi ugrađen u Istočnoj Nemačkoj.

Ovde možete pročitati duži članak o njemu: https://theprestige.rs/2017/08/16/dejan-ilic-otac-mikro-baterije-i-smart-kartice/

5. Gojko Mitić

Nakon šoka koji je pretrpela lektorka Filološke gimnazije nakon što je saznala da više od polovine ljudi ne zna ko je Gojko Mitić, morala sam da proverim o kome se radi i da li možda dotična gospođa izmišlja ili ga je sa nekim pomešala.

Ispostavilo se da je Gojko Mitić zaista jedan od najpoznatijih srpskih glumaca u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj i da je bio najpoznatiji po svojim ulogama u indijanskim filmovima.

Poreklom je iz sela u blizini Leskovca i po mom mišljenju njegova karijera nije dovoljno ispraćena u Srbiji što je velika šteta.

Bundesarchiv Bild 183-H0627-0018-001, Berlin, 8. Sommerfilmtage, Gojko Mitic.jpg

 

4. Dr. Dragan David Dabić

Da li je to Betmen ? Supermen ? Fleš ? Bananamen ? NE !

To je majstor maskiranja i lažnog predstavljanja : Radovan Karadžić.

Kasno smo saznali za ovu predstavu zvanu “doktor alternativne medicine” ali njeni odjeci se još uvek čuju pa tako i podaci da je Dr. Dabić držao predavanja u Nemačkoj i Austriji pa ga s obzirom na to možemo uvrstiti na listu “najpoznatijih Srba u Nemačkoj”. Još uvek nismo sigurni da li je doktor Dabić držao predavanjana nemačkom ili engleskom ali sigurno je jedanod napojznatijih Srba u Nemačkoj, što po pseudonimu, što po pravom imenu.

Image result for dr. dabic

3. Anica Dobra

Jedna od najuspešnijih glumica u Nemačkoj, pored Gojka Mitića. Ne znamo tačno kako je uspela da savlada ovaj pretežak jezik ali smo svedoci da je odlično glumila sa pravim akcentom u nekoliko nemačkih filmova i serija.

Anica Dobra je nekoliko puta glumila u poznatim nemačkim serijama SOKO i Tatort kao i u mnogobrojim nemačkim filmovima.

Trenutno živi u Beogradu pa je s obzirom na to možemo okarakterisati kao “gostujućeg radnika” u Nemačkoj odnosno “gastarbajtera.

2. Boris Beker

Jedan od najpoznatijih tenisera svih vremena u Nemačkoj je bio trener našeg proslavljenog asa Novaka Đokovića pa s obzirom na tako veliki uspeh ove zvezde možemo ga smatrati najpoznatijim Srbinom u Nemačkoj.

Nije bitno što Boris Beker ne razume ni reč srpskog, sem možda reči ćevapčići, bitno je da nemamo predrasude i da mu dodelimo titulu najpoznatijeg Srbina u Nemačkoj samo zbog njegovih ogromnih zasluga za beli sport u našem malom selu.

Borise Bekereče, Srbija ti kliče !

Image result for Boris Becker und Novak Djokovic

1. Bata Ilić

Niko nikada neće zameniti Batu Ilića u srcima ostarelih Nemaca i mlađih generacije koje obožavaju šlagere. Sedamdesetih godina ih je sve šarmirao i zauvek okupirao svojom crnom Madonom i ostalim biserima šlagerskog stvaralaštva.

Bata Ilić je simbol hrabrosti da se može otići u Nemačku sa vrlo oskudnim ili nikakvim znanjem ovog jezika a ipak ostvariti ogromnu karijeru koja i dan danas blista nad Nemačkom.

Comments are closed.