Deutschland 83

Deutschland 83

Nemcima je očigledno veoma teško da naprave film ili seriju o viršlama i pivu, nacionalnom polka plesu, šlager muzici, ali zato su neke teme skoro uvek  prisutne : Istočna i Zapadna Nemačka, tajne službe i Drugi svetski rat. Biser na dnu okeana se zove: Deutschland 83.

ae885c655a164276c2d9e6527e03ebc2
Deutschland 83

Tema serije

U seriji Deutschland 83 glavna tema je Hladni rat, podeljena Nemačka, tajna služba “Štazi” a sve začinjeno sa ljubavnom dramom.

Na samom vrhu tenzije, u jeku Hladnog rata, špijun istočnonemačke tajne službe Martin Rauh (Staatssicherheitsdienst)  infiltrira se u trupe zapadnonemačke vojske kako bi otkrio njihove namere i naravno kao i svaki dobri mali špijun ispunio zadatke koje čini samo zbog “častoljubivosti i odanosti svojoj majci domovini Istočnoj Nemačkoj.” Pored toga postoji još jedan “manje bitan” razlog: tetka koja je takođe “Štazi” obećava da će njegovoj majci pomoći da što pre stigne na vrh liste za transplataciju bubrega.

giphy (1)
Gif iz serije Deutschland 83.

Hitovi iz osamdesetih

Interesantno je što serija Deutschland 83 obrađuje teme koje akutelne za osamedesete godine, kao što su: širenje side, odnosi među stanovnicima Istočne i Zapadne Nemačke, cenzura knjiga i filmova, različite reči za iste pojmove, itd. Sve to prate najveći hitovi muzike osamdesetih što je dodatni plus za naše tržište gde svaka radio stanica u roku od sat vremena mora da pusti barem jedan hit iz ovih godina.

Postupci glavnog lika su na momente veoma očigledni i poprilično naivni ali pored njega postoji još par izuzetno složenih likova čije sudbine ne možemo da otkrijemo do samog kraja prve sezone.

Zaslepljenost režimom i idejama komunističke države je odlično prikazana u scenama koje prikazuju Istočnu Nemačku.

Interesantna činjenica je da je svaka epizoda nazvana po jednoj NATO vežbi iz osamedesetih.

Deutschland 83 je prva nemačka serija koja je počela svoje emitovanje na američkoj “Sundance TV” . Od 17 juna ove godine prikazano je 8 epizoda što je zaokružilo prvu sezonu.

Još uvek nema najava o nastavku snimanja. Ali s obzirom na to da su neka pitanja  u poslednjoj epizodi ostala otvorena, postoji nada da će druga sezona uskoro biti snimljena.

One thought on “Deutschland 83

Leave a Reply